Ölmüş aile büyüklerinin emekli maaşlarını çekenlerin sayısı giderek artıyor

Haber Giriş : 13 Haziran 2005 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maaşı çekebilmek için yakınlarını hayatta gibi gösterenlerin yanı sıra aile fertlerinin ölümünü örtbas edenlere bile rastlanıyor.

En son Yalova'da, Hüseyin Yalçın'ın ölen üvey annesinin emekli maaşını 12 yıl boyunca vekaletname ile bankadan çektiği ortaya çıkmıştı. En ilginç olay ise Balıkesir'de yaşanmıştı. Şerafettin Gencel, evinin bodrum katına gömdüğü annesi Ümmühan Gencel'in kıyafetlerini giyerek, iki yıl boyunca bankadan emekli maaşını çekmişti.

Son dönemde bu tür olayların basına sık sık yansıması ve ihbarların artması üzerine bazı illerdeki güvenlik görevlileri özel soruşturmalar başlattı. Rize İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin yaptığı araştırmada, Çayeli'nde 69, Derepazarı'nda 3, Pazar'da 30, Ardeyen'de 17, Çamlıhemşin'de 18, Kalkandere'de 4, Fındıklı'da 43 ve İyidere'de 55 olmak üzere artık hayatta olmayan 239 emeklinin maaşlarında hareketlilik olduğu belirlendi. Bulgular ışığında başlatılan soruşturmada, ölen emeklilerin maaşlarının bankadan yakınları tarafından çekildiği ortaya çıktı.

Sahte vekalet

Soruşturma kapsamında bugüne kadar 38 kişi hakkında 'sahte evrak düzenlemek' suçundan işlem yapıldı. Söz konusu 38 kişi, adliyeye sevk edildi. İfadeleri alınan kişiler, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Bu sahteciliklerin arasında yer alan bir olay yetkilileri hayrete düşürdü. Çayeli'de R.G.'nin maaşının kızı A.D. tarafından 2001'e kadar ATM'den çekildiği, 2001'de ise bankanın, maaşı için A.D.'den vekalet yenilemesini istediği öğrenildi. Bankanın talebi üzerine, 11 yıl önce ölen annesi için muhtarlıktan yaşlılık kağıdı, noterden ise vekaletname alan A.D., 3 yıl daha annesinin maaşını almayı sürdürdü. A.D. yakalandıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber